Laine Magazine 10 - Juuret/Roots | FI/EN

25,00 

 

 • Lehti on pehmeäkantinen
 • Lehti ei sisällä latauskoodia, eikä sitä julkaista digitaalisessa muodossa laisinkaan
 • 148 sivua
 • Errata löytyy Laine Magazinen verkkosivulta suomeksi ja englanniksi

Lehteä löytyy sekä suomeksi että englanniksi. Valitse kieliversio alasvetovalikosta.

Poista

Laine Magazine nro 10 – Juuret / Roots sisältää 12 upeaa ohjetta, joiden suunnittelijat ovat Denise Bayron, Aleks Byrd, Maxim Cyr, Midori Hirose, Julie HooverNatasja Hornby, Mieka John, Tif Neilan, Rievive, Veera Välimäki ja Sylvia Watts-Cherry.

Lisäksi lehdestä löytyy:

 • neulesuunnittelija Denise Bayronin haastattelu
 • artikkeli tanskalaisesta G-Uld-lankayrityksestä (kirj. Lotta Löthgren)
 • artikkeli BIPOC in Fiber -sivustosta (kirj. Jeanette Sloan)
 • brittiläisen Jeanette Sloanin kolumni
 • Päivi Kankaron artikkeli neulonnan ja henkisen hyvinvoinnin yhteydestä
 • herkullisia reseptejä
 • kirja-arvosteluja
 • tuote-esittelyjä

Laine Magazine nro 10 on kuvattu Frantsilan Luomuyrttitilalla.

OHJEET, SUUNNITTELIJAT JA KÄYTETYT LANGAT:

1 & 2) Seli – Aleks Byrd (2 eri ohjeversiota: neuletakki ja -pusero)
Seli on saumaton, ylhäältä alaspäin neulottava raglanneule. Hihansuut, helma ja pääntie neulotaan kaksivärisellä resorilla, ja niitä koristaa virolainen Kihnu-letti (viroksi Kihnu vits). Hihoissa on roosimine-tekniikalla tehtyjä, punottuja kuvioita. Voit neuloa joko paidan tai takin. Takkiversio neulotaan suljettuna neuleena ja steekataan eli leikataan lopuksi edestä auki.

Malli on saanut nimensä Lounais-Viron Töstamaalla sijaitsevasta pienestä Seli-nimisestä kylästä. Selissä on kaunis punainen puukirkko, jota koristavat valkoiset geometriset kuviot. Töstamaalta lähtöisin olevan roosimine-tekniikan avulla kirkon kuviot siirtyivät kauniisti neulottuun vaatteeseen.

Lanka neuletakissa: Tukuwool Fingering (värit Humu, Tyyni ja Repo), valmistaja Tukuwool
Lanka neulepuserossa: Mondim (värit Emeline, Goldenrod ja Dawn), valmistaja La Bien Aimee x Retrosaria Rosa Pomar

3) Grounded – Denise Bayron (huivi)
Grounded on moderni versio perinteisestä kolmiohuivista. Ensin neulotaan kaksi kolmiota alhaalta ylös ja jätetään silmukat odottamaan puikolle tai jämälangalle. Sitten kolmiot pingotetaan samankokoisiksi ja yhdistetään toisiinsa kolmen puikon päättelyllä. Lopuksi neulotaan poolokaulus. Käytä sellaisenaan tai takin alla tai päällä.

Denise: ”Annoin ohjeeni nimeksi Grounded (juurtunut), koska se kuvastaa minua tämän kaikkia koskettavan, globaalin pandemian aikana. 2020 on ollut surujen saartama: menetettyjä elämiä ja yhteisöjä, mustien kokemat rasistiset vääryydet kaikkialla maailmassa… Koen, että tämä kauluri piti jalkani maassa, kun pääni oli ajatuksista levoton. Voimakas vaakasuora hartialinja muodostaa pienet ’siivet’, kun neule on päällä. Piirre muistuttaa minua toivosta. Mallini luokittelu osoittautui hauskaksi puuhaksi: päädyimme lopulta kutsumaan sitä termillä ponchette, koska se on kuin pieni, moderni poncho. Myös työssä käytetyillä pintaneuleilla on omat merkityksensä. Pitsin muodostama siksak-kuvio sai inspiraationsa siitä, miten pandemia mullistaa arkeamme monesta eri kulmasta. Kaksoishelmineule kuvastaa minulle sitä, että vaikka elämä on juuri nyt erityisen kuoppaista, kaikesta selvitään. Olen siis miettinyt kaiken tarkoin ja toivon, että Grouded auttaa myös sinua pitämään jalat maassa, juurtumaan.”

Lanka: Grace (värit Cinema, Erable ja Chateau), valmistaja Espace Tricot

4) Skog – Julie Hoover (neulepusero)
Skog on kevyt, täydellisen väljä paita, jossa on hieman kirjoneuletta hihoissa. Vaikka paidan siluetti on yksinkertainen, siinä on paljon hienovaraisia muotoiluja. Paidan vartalo neulotaan suljettuna neuleena helmasta kainaloihin. Työ jaetaan sitten etu- ja takakappaleisiin, jotka neulotaan tasona. Hihat neulotaan suljettuna neuleena hihansuista kainaloihin. Hihojen pyöriö muotoillaan tasona. Kauluksen silmukat poimitaan pääntieltä ja neulotaan suljettuna neuleena. Lopuksi etu- ja takakappaleet sekä hihat yhdistetään toisiinsa vuoropistoin.

Langat: Le Petit Lambswool (värit Dark Gray ja Off white), valmistaja Biches & Buches + Le Petit Silk & Mohair (väri Off white), valmistaja Biches & Buches

5) Snowfield – Maxim Cyr (kauluri)
Snowfield-tuubissa on suuri kuvio ja mielenkiintoinen tekstuuri. Kirjoneule neulotaan suljettuna neuleena, sitten molemmat päädyt silmukoidaan yhteen venäläisellä silmukoinnilla. Kauluria voi käyttää kumminpäin vain: sisäpuolella on sama kuvio, mutta värit kulkevat päinvastoin – saat siis kaksi erinäköistä kauluria samalla vaivalla!

Langat: Twist DK (väri Meredith’s Grey), valmistaja Dyed by Delz + Melted Baby Suri (väri Platinum), valmistaja Qing Fibre

6) Snowy Forest – Midori Hirose (neulepusero, 2 eri mallia)
Snowy Forest on rento, väljä paita, joka neulotaan ylhäältä alas yhtenä kappaleena. Sen syvää kaarroketta kiertävät muhkeat palmikot, ja kaksinkertainen kaulus tekee neuleesta ryhdikkään. Voit valita hieman kropatun ja normaalipituisen paidan välillä. Neuloimme paidan kahdella eri langalla. Lopputulos on kaunis – ja kuten halusimme, se osoittaa, miten erilaisia tunnelmia erilaisilla langoilla voi luoda. Luonnonvalkoinen versio on valmistettu espanjalaisen dLanan worsted-vahvuisella langalla, tummansinisessä on käytetty Mominokin sport-vahvuista merinovillaa ja Isagerin silkki-mohairia yhdessä. Kaarrokepaita on saanut inspiraationsa Pohjois-Japanin lumisista talvista. Palmikkokuvio muistuttaa kuurasta ja lumen peittämistä puista.

Lanka mallissa 1: Lana Merina Autóctona (väri Gris Claro), valmistaja dLana
Lanka mallissa 2: German Merino Light (väri Shadow), valmistaja Mominoki Yarn + Silk Mohair (väri Tummansininen – 100), valmistaja Isager

7) Breukelen – Mieka John (neulepusero)
Breukelenin runsaat yksityiskohdat ja huolellinen viimeistely tekevät mallista kiehtovan. Raglanpaita neulotaan ylhäältä alas, yhtenä kappaleena. Sport-vahvuisen merinolangan ja lace-vahvuisen alpakan yhdistelmä luo tiiviin, lämpimän neuloksen, joka suojaa kylmilläkin keleillä. Kengurutaskun suut leikataan auki steek-menetelmää käyttäen. Kaksivärinen patentti koristaa korkeaa, taitettavaa kaulusta ja hihansuita. Helman viimeistelee i-cord.

“Paita sai inspiraationsa matkoistani kahden kotini, New Yorkin ja Amsterdamin, välillä. Jokaisesta kerrasta, jolloin halasin rakkaitani vielä yhden kerran. Jokaisesta kerrasta, kun kävelin turvatarkastusten läpi ja tarkistin, että muistin varmasti ottaa kaiken liukuhihnalta mukaan. Jokaisesta kerrasta, kun odotin kiireisellä lähtöportilla ja valmistauduin jättämään hyvästit toiselle kodille päästäkseni toiseen. Patenttineuleraidat hihansuissa ja kauluksessa muistuttavat kiitoradan viivoja, kun lentokone kiihdyttää vauhtia noustakseen taivaalle sekä junanrataa matkalla tuttuun.” Breukelen on Alankomaissa sijaitseva kaupunki, jonka mukaan Brooklyn, Miekan toinen koti, on saanut nimensä.

Langat: Ulysse (värit Goeland ja Fusain), valmistaja De Rerum Natura + Indiecita (väri 401), valmistaja Filcolana

8) Portia – Natasja Hornby (huivi)
Portia on iso, näyttävä palmikkohuivi, joka neulotaan yhdestä kulmasta vastakkaiseen reunaan. Epäsymmetrinen kolmio syntyy lisäämällä silmukoita vain työn toisessa laidassa.

Langat: Tukuwool Fingering (väri Runo), valmistaja Tukuwool + Silk Divine (väri Ice Cube), valmistaja Nature’s Luxury

9) Dyyni – Rievive (neulepusero)
Dyyni neulotaan yhtenä kappaleena alhaalta ylös. Etukappaletta koristavat palmikot, takakappaleessa on kahdesta joustinneuleesta koostuva kuvio. Etu- ja takakappaleet erotetaan toisistaan kädenteiden kohdalla ja yhdistetään lopuksi toisiinsa kolmen puikon päättelyllä. Mallin viimeistelee rento venekaulus.

Malli sai inspiraationsa hiekkadyynien varjoista ja taivaan pilvistä. Pudotettujen hihojen ja joustinneuloksen ansiosta paita istuu mukavasti.

Lanka: Brusca (väri A), valmistaja Retrosaria Rosa Pomar

10) Akwa Miri – Sylvia Watts-Cherry (neuletakki)
Akwa Miri on pitkä, väljä neuletakki, jossa on saalikaulus, taskut ja istutetut hihat. Se neulotaan alhaalta ylös tasona.

Malli on saanut inspiraationsa perinteisistä amerikkalaisten yliopistojen ylisuurista neuletakeista. Kuvio puolestaan juontaa juurensa britannialaisen Sylvian omaan taustaan. Intarsiana neulottu tähtikuvio on tuttu nigerialaisten Ibo-naisten kutomista puuvillatekstiileistä. Kankaita kutsuttiin alun perin nimellä Akwa Miri (veden kangas), joka tarkoittaa pyyhettä.

Lanka: Shelter (värit Fossil, Wool Socks ja Yellowstone), valmistaja Brooklyn Tweed

11) Ascend – Tif Neilan (neulepusero)
Ascend on lyhythihainen (kyynärpäämittainen), worsted-vahvuinen paita, jossa on pudotetut olkasaumat. Helmaa kiertää kolmiokuvio, ja vartalo-osaa ja hihoja rytmittävät rikotut helmineulekerrokset. Paita neulotaan suljettuna neuleena helmasta kädenteille asti ja jaetaan sitten etu- ja takakappaleisiin, jotka neulotaan tasona. Hartiat yhdistetään toisiinsa muokatulla kolmen puikon päättelyllä. Taitettu, muhkea kaulus viimeistelee paidan. Valitse kaksi suosikkiväriäsi, joko sellaiset, jotka poikkeavat toisistaan reilusti, tai sellaiset, jotka ovat lähellä toisiaan.

Lanka: Homey (värit Natural Brown ja Scuol), valmistaja Nature’s Luxury

12) Tiny Pebbles – Veera Välimäki (neulepusero)
Tiny Pebbles neulotaan yhtenä kappaleena ylhäältä alas. Pääntie muotoillaan lyhennetyillä kerroksilla.

Tätä rentoa, väljästi istuvaa paitaa ovat innoittaneet merenranta ja kaikki ne aarteet, joita sieltä voi löytää. Kuvitelkaa paljaita varpaita suolaisessa vedessä ja pieniä kiviä jalkapohjien alla… Nämä tuntemukset ovat läsnä paidan kirjoneulekuvioissa, jotka muuntuvat muistoiksi, jotka säilyvät vuodesta toiseen.

Lanka: Bicycle (värit Pebble, Aquamarine, Beatrix ja Powder), valmistaja West Wool

 

Laine on kaunis ja korkealaatuinen, kotimainen neule- ja lifestylelehti. Laine vaalii luonnonkuituja, suosii hitaita hetkiä, kädentaitoja ja yksinkertaisia, arkisia asioita. Laine sisältää neuleohjeiden lisäksi pitkiä, syvälle sukeltavia artikkeleita villan maailmasta, mielenkiintosia matkakertomuksia, vuodenajasta ammentavia ruoka-ohjeita ja vahvoja, kerronnallisia valokuvia. 

Laine haluaa inspiroida lukijoita kokoontumaan ja jakamaan – olla osa kansainvälistä käsityöperinnettä ja -harrastusta. Neulonta on muutakin kuin oikeita ja nurjia silmukoita. Se on tunne. Laine on täydellinen lahja neulomista ja käsitöitä harrastavalle!