OHJE: Miniryijy

Ruijyhurahdus

Alta löydät kuvalliset ohjeet kehyskudontaan ja helppoon miniryijyyn. Miniryijyt ja kuvakudokset ovat huippukivaa tekemistä koko perheelle! Miniryijy syntyy Pom Pomin omalla minikehyksellä.

Modernilla twistillä kudotussa seinätekstiilissä leiskuvat neonvärit ja tyyli on vapaa. Sekatekniikassa yhdistellään sekä perinteisiä ryijysolmuja että kuvakudostekniikoita. Miniryijyyn upotat myös mahtavasti kaikki jämälangat. Eläviä ja upeita pintoja saat yhdistelemällä erilaisia ja paksuisia lankoja.

Kudontakehykset tilaat näppärästi Pom Pomin verkkokaupasta täältä.

Tarvikkeet:

  • Minikokoinen kudontakehys tarvikkeineen
  • Kanavaneula
  • Loimeksi kalalankaa tai ohutta sukkalankaa
  • Erilaisia lankoja
  • Teräväkärkiset sakset
Miniryijyn kudontaohje

Aloita loimen pujottaminen tekemällä langan päähän vetosolmu tai muu pitävä solmu. Kiinnitä solmu vasempaan alakulmaan ja pujottele lanka siten, että se kiertää järjestyksessä hammastukset kehyksen etupuolella (ei ympäri) – ensin ylös, alas, ylös.. Tee lopuksi solmu ja kiristä. Kehystä pidetään kudottaessa kädessä siten, että langanpäät jäävät alas.

Miniryijyn kudontaohje

Leikkaa haluamastasi langasta alareunan hapsuja varten 20-25 cm pituisia pätkiä. Hapsuihin tarvitaan 2-5 lankaa, langan paksuudesta riippuen. Alareunaan solmitaan yhteensä 8 hapsua.

Hapsu tehdään kahden vierekkäisen loimilangan ympärille. Taita haluamasi määrä leikkaamiasi lankoja puoliksi ja vie lenkille taitettu pää poikkittain kahden loimilangan ali kuvan mukaisesti. Seuraavaksi vedä kaikki langanpäät lenkin läpi. Tartu langanpäistä ja kiristä ne napakasti kehyksen alareunaan. Tee loput 7 hapsua samoin. Hapsut lukitsevat ryijyn alareunan, jotta se ei myöhemmin pääse purkautumaan.

Miniryijyn kudontaohje

Hapsujen jälkeen kudotaan perinteistä palttinasidosta. Pujottele kanavaneulalla lanka vuorotellen yhden yli ja yhden ali. Vedä lanka loimien läpi. Jätä reunaan n. 10 cm mittainen langanpää, joka päätellään lopuksi työn taaksen.

Palaa neulalla pujotellen takaisin aloitusreunaan siten, että koukkaat loimilangan vastakkaiselta puolelta kuin edellisellä kierroksella. Tiivistä kudos kammalla. Jatka samaan malliin kerros kerrokselta. Huomioi ettet kiristä lankaa liikaa reunassa, jotta reunoista tulisi suorat. Mikäli lanka loppuu, aloita uusi ja jätä päättelyvara.

Miniryijyn kudontaohje

Kun olet kutonut noin kolmanneksen kehyksen korkeudesta, lisätään rivi hapsuja (5kpl) ryijysolmuin. Leikkaa haluamastasi langasta hapsuja varten n. 20 cm pituisia pätkiä. Hapsuihin tarvitaan 2-5 lankaa/solmu, langan paksuudesta riippuen.

Ensimmäinen ryijysolmu tehdään vasemmalta laskettuna 4. ja 5. loimilangan ympärille. Taita langat puoliksi ja vie lankojen molemmat päät loimilankojen ympäri siten, että ne kiertävät loimet ulkokautta ja tulevat ulos niiden keskeltä. Lankojen taitekohtaan jää lenkki. Tartu langanpäistä ja kiristä ne napakasti kudoksen reunaan. Tee loput 4 ryijysolmua samoin.

Miniryijyn kudontaohje

Hapsujen päälle kudotaan kolmio. Kudo haluamallasi värillä palttinasidosta käyttäen VAIN niitä loimilankoja (10 kpl), joihin solmit hapsut. Kumpaankin reunaan jää odottamaan vapaana kolme loimilankaa.

Kudo 3-6 edestakaisinkerrosta (riippuen langan paksuudesta) ja tiivistä välillä kammalla. Jätä pois seuraavalle kerrokselle yhdet loimilangat molemmista reunasta ja kudo työskennellen vain kahdeksalla loimilangalla seuraavat 3-6 edestakaisinkerrosta. Kuvio kaventuu ylöspäin aina yhdet loimilangat kerrallaan. Jatka siten, että kudot aina saman kerrosmäärän siihen saakka, että jäljellä on vain kaksi loimilankaa. Pujottele samoin vielä nuo kaksi lankaa ja katkaise lanka. Jätä työn takapuolelle 10 cm lankapätkä päättelyvaraksi.

Miniryijyn kudontaohje

Kolmion valmistumisen jälkeen jatketaan palttinasidosta ja kudotaan pohjavärillä molemmat reunat aina kolmion kärkeen saakka. Kuvion ja pohjavärin väliin jää pieni reikä. Kun reunat ovat kärjen tasolla, ala työskennellä taas kokonaisilla riveillä työn laidasta laitaan. Tee kudosta kolmion päälle n. reilu sentti. Yläreunaan jää tyhjää n. 2,5 cm. Katkaise lanka ja jätä n. 10 cm päättelyvara.

Miniryijyn kudontaohje

Katkaise loimilankapari yksi kerrallaan terävillä saksilla aivan hammastuksen juuresta. Solmi langat tuplasolmulle. Lopuksi käännä työ ja päättele kaikki langat loimien mukaisesti eli pystysuuntaan kuljettamalla lankaa kudoksen sisällä n. 2 cm. Katkaise lanka sen ulostulokohdasta. Lopuksi kiinnitä haluamasi ripustusratkaisu: ohut puurima, rintakoruneule tai vaikka ketju.

 

Miniryijyn kudontaohje

 

KURKKAA INSPIRAATIOTA INSTAGRAMISTA

#miniryijy & #miniloom