Kässäystävämme: Veera Jussila

Kässäystävämme on Pom Pomin oma ystäväkirja, jossa ääneen pääsevät käsityöalalla työskentelevät upeat osaajat.

Tänään vuoron saa monia käsityötekniikoita hallitseva, ja useiden suosittujen neulemallien suunnittelija Veera Jussila.

1. Minua kutsutaan Veeraksi, mutta välillä olen ollut myös Verski. Veera on kuitenkin parempi.

2. Työskentelen omassa Käsityökekkerit-yrityksessäni, jossa suunnittelen neule- ja ompeluohjeita, teen verkkokursseja ja välillä myös pidän lähikursseja. Kaikkea kivaa käsitöihin liittyen siis!

3. Polkuni tähän työhön
 Olen muotoilija Yamk, ja ollut töissä erilaisissa vaateyrityksissä myyjänä sekä markkinointipuolella. Olen aina ollut huono lukemaan ohjeita ja soveltanut tehdessä, ja sen myötä aloitin Käsityökekkerit-blogin vuonna 2014. Nopeasti minulta pyydettiin ohjeita tekemiini käsitöihin, ja sillä tiellä ollaan. Neulon itse mallineuleet ohjeisiini, ja yhä välillä on vaikeaa pysyä ohjeessa. Tekisi välillä siis jopa mieli soveltaa omia ohjeitani.

4. Top 3 -käsityötekniikat mielestäni ovat neulominen, ompeleminen ja tuftaaminen.

5. Neulomaan minut opetti 
rakas jo edesmennyt mummoni. Tai hän antoi inspiraation, mutta kunnon taidot opin koulussa. Yritin opettaa vähän omia lapsianikin, mutta kaikkien onneksi koulu taitaa opettaa myös heille tämän taidon.

6. Suosikkimateriaalini on
 varmastikin  pellava, niin kankaissa kuin langoissakin. Se on ihanan rouheaa, vähän ryppyistä ja antaa paljon anteeksi. Rakastan myös kierrätysmateriaaleja.

7. Ihanin käsityö, jonka olen tehnyt on
 alakoulussa ompelemani tyynynpäällinen, joka on yhä käytössä. Siinä on kirjontaa, kankaanpainantaa ja ompelua, ja se on kulkenut mukanani jo niin pitkään, että siitä saa olla vähän ylpeä. Toinen rakas on Muisto-neuletakki, jota neuloin rakkaan sukulaiseni sairaalavuoteella, ja myöhemmin vielä muistotilaisuuden jälkeenkin. Siihen tuli neulottua paljon tunnetta mukaan, ja yksinkertaisuudessaan se on myös yksi Käsityökekkereiden suosituimmista ohjeista.

8. Käsitöiden lisäksi 
yritän kasvattaa kaikenlaista omassa puutarhassamme ja jalostaa niitä syötäväksi. Suosikkejani on vadelmien lisäksi kyssäkaali ja varsiparsakaalit. Odotan myös innolla satoa parista uudesta päärynäpuusta, jotka vasta istutimme. Sitä en vielä tiedä, että mitä ruokaa niistä sitten tekisi?

9. Kaikista käsityöihmisistä eniten ihailen 
Anna Johannan sarjontataitoja, tekstiilitaitelija Tuija Heikkisen värien yhdistelyä ja ideointia, sekä tietenkin Jonna Hietalan kykyä uudistaa neulelehtien maailma Laineen kautta.

10. Haluaisin vielä oppia ainakin
 kutomaan kangaspuilla mattoja, sekä dreijaamaan savea. Haaveilen salaa autotallin muuttamisesta käsityötilaksi, jonne saisi ne kangaspuut, nikkarointitilaa ja vähän muutakin.

11. Parasta kässäyhteisössä on 
auttamisen halu, yhteisöllisyys ja tuki. Neule- ja ompelufestarit ovat olleet ihania paikkoja nähdä ihmisiä ja alan uusia näkökulmia!

12. Ennustan, että seuraava käsityöilmiö on 
ryijyt ja tuftaaminen. Sopisivat hyvin myös jämälankojen käyttämiseen.