Kässäystävämme: Jonna

Kässäystävämme on Pom Pomin oma ystäväkirja, jossa ääneen pääsevät käsityöalalla työskentelevät upeat osaajat.

Tällä viikolla kysymyksiin vastailee uusin pompomilainen Jonna <3

1. Minua kutsutaan ihan Jonnaksi vaan.

2. Työskentelen monen asian parissa. Palvelen asiakkaita myymälän puolella, pakkaan verkkokaupan tilauksia, vyyhditän suuren osan Pom Pomin langoista, teen malliompelua ja Pom Pomin oman vaatemalliston kaavoitusta sekä kaikkea muuta mitä kaupalla tarvitsee tehdä.

3. Polkuni tähän työhön on ollut mutkikas, mutta tavallaan kaikki mitä olen aiemmin tehnyt, on ollut hyödyksi. Olen opiskellut vaatetusalan tutkinnot ammattikoulussa sekä amk:ssa. Kaupan alan töitä olen tehnyt reilu 10 vuotta ja niissä merkeissä tutustuin myös Liinuun. Kaupan alan hommien ohessa tein myös vaatetusalan töitä. Marraskuussa 2020 sitten hyppäsin Pom Pomin porukkaan mukaan ja en ole katunut hetkeäkään! Olen unelmatyössäni! 🙂

4. Top 3 -käsityötekniikat mielestäni ovat neulominen ja ompelu. Kolmantena ehkä virkkaaminen vaikka se onkin jäänyt viime vuosina vähemmälle.

5. Neulomaan minut opetti oma äiti, taisin olla 5-vuotias. Nurjat silmukat opin koulussa. Siitä lähtien on ollut paha neuloosi päällä. Alle kouluikäisenä ompelin myös nukenvaatteita käsin ja itse ”kaavoittaen”. Vasta yläasteella innostuin vaatteiden ompelusta enemmän. Pienessä kaupungissa, Torniossa, ei ollut montakaan vaatekauppaa ja itse ompelemalla sai omannäköisiä vaatteita.

6. Suosikkimateriaalini on kuohkea ja rouhea lanka sekä langat joiden sävyssä ja tunnussa on jotain mielenkiintoa ja vaihtelevuutta, esimerkiksi tweed-efekti tai monisävyinen värjäys. Kankaissa laadukas villakangas on unelma esimerkiksi takkien ompelussa (ah miten ihanasti se muotoutuu hihan pyöriöllä!) ja pellava on ikuinen luottomateriaalini mekkoihin. Vaatteita esim. kirppikseltä ostaessa tulee materiaalitiedot syynättyä tarkasti. Laadukkaasta materiaalista tehty vaate kestää pitkään hyvänä käytössä ja sitä kannattaa myös korjata.

7. Ihanin käsityö, jonka olen tehnyt on Jonna Hietalan Ystävä-neuletakki (jota olen neulonut parikin kappaletta), Meiju KP:n Reykjavik Soft Suoma Single DK:sta sekä Veera Välimäen ihana Framework Cardigan, joka on käytössä jatkuvasti. Ompeluksistani olen eniten ylpeä kierrätysnahasta tekemästäni biker-tyylisestä takista sekä Merchant & Mills:in kaavalla tekemästäni TN31 Parka-takista.

8. Käsitöiden lisäksi treenaan salilla, käyn juoksemassa ja puuhastelen kasvihuoneessa sekä kasvimaalla keväästä syksyyn. Erikoisimpia kasvatuksiani ovat olleet mm. maissi, vesimeloni, spagettikurpitsa sekä kiwano. Ja kaikista tuli satoa!

9. Kaikista käsityöihmisistä eniten ihailen omaa äitiäni, tietysti! Jos äitini ei olisi innokas ja taitava neuloja, tuskin olisin itsekään saanut niin suurta kipinää käsitöiden pariin. Ompelukonetta sai aina käyttää ja olohuoneen lattian sekä keittiön pöydän vallata ompelukäyttöön.

10. Haluaisin vielä oppia ainakin kinnasneula- sekä roosimine-tekniikan. Keramiikka kiinnostaa myös!

11. Parasta kässäyhteisössä on kannustava ja insipiroiva ilmapiiri. Ja aina oppii uusia uusia tapoja tehdä asiat eikä tule jumitettua niihin tuttuihin tekniikoihin liiaksi.

12. Ennustan, että seuraava käsityöilmiö on virkkaus. Koukkuun on yhtä helppo aloittelijan tarttua kuin puikkoihinkin 🙂